CES 2019’da Gördüğümüz En İyi Yeni Teknoloji
Otomobiller yakında kendi kendilerini sürecekler.
Ve bu, otomobil üreticilerinin direksiyona ihtiyaç duymayan araçlar yapmasına, ve geleneksel koltukları tasarlamayı bırakacakları anlamına gelecek.
Dünyanın en büyük teknoloji fuarı olan CES‘te, araçsız bir otomobilin nasıl görünebileceği veya yapabileceği konusunda fikirlerini sunan birçok otomobil şirketi gördük, ve gerçekten kendilerini aştıklarına şahit olduk.

Ancak CES 2019’da gördüğümüz en havalı otomobil konsepti ve şovda gördüğümüz en iyi yeni teknoloji bize göre Kia’nın “gerçek zamanlı duygulara uyarlanabilir sürüş” veya READ olarak adlandırdığı şey.

Kia ve MIT’li araştırmacılar tarafından ortaklaşa geliştirilen READ, otomobil içi deneyimini yolcuların duygusal durumuna göre uyarlamak için yapay zeka kullanıyor.
Araba kalp atış hızınızı izleyebilir ve yüz ifadelerini okuyabilir ve bu verileri arabadaki aydınlatmayı ve sesleri ayarlamak için ruh halinizi tamamlayacak şekilde kullanır.

Yorgunsanız veya stresli, Kia’nın READ sistemi aydınlatmayı kısabilir ve rahatlatıcı bir müzik açabilir.

Kia’nın READ sisteminde tamamen eller serbest kurgusu üzerine kurulu, onu kontrol etmek için bir kumanda ya da fiziksel bir temas bulunmaz.
Otomobilde gözlerinizi ve ellerinizi izlemek için iç kameralar bulunur, böylece sıcaklık, aydınlatma ve eğlence gibi aracın farklı yönlerini değiştirmek için parmak hareketleri gerçekleştirebilirsiniz.

Aracı daha da etkileyici kılmak için koltuklar, çaldığınız şarkılarla titreşebilir ve ritm içerisinde hareket edebilir.
Koltuklar ayrıca daha rahat olmanız için yardıma ihtiyaç duymanız durumunda masaj fonksiyonuna sahiptir.
Neymiş? Gerçek Zamanlı Duygusal Uyarlamalı Sürüş Sistemi veya READ!
Bunu kim Tasarladı derseniz? Seul merkezli Kia, MIT araştırmacılarının yardımıyla.
Peki neden en iyisi:
Kendi kendine sürüş teknolojisi harika, ancak otomobilin içinde sağladığı özgürlük çok daha havalı. Ve modüler oturma konseptiyle oynayan birçok otomobil üreticisi gördükçe, başka hiçbir şirket Kia gibi araç içi deneyimini benimsemediğıni fark ediyoruz. Stresli bir sürüş deneyimi yaşarsanız, Kia’nın READ’ı sizi mümkün olduğu kadar rahat hissetmenizi sağlamak için biyo-sinyallerinizi tarayarak tam tersi bir deneyim sunmayı umuyor.

Bu araca ne zaman ve nasıl sahip olunur?
READ sistemi şu anda “konsept” aşamasındadır, bu nedenle isim ve görünüm Kia’nın bu teknolojiyi gerçek bir otomobilde kullanmaya karar vermesinden sonra yaygınlaşacaktır.

Ne kadara mal olacak?
Henüz READ sisteminin fiyatını henüz bilmiyoruz, ancak ucuz olmasını beklemek tabi ki inandırıcı olmaz. Bu konseptin içinde yer alan tüm yüksek teknolojili sensörler, kameralar ve ekranlar göz önüne alındığında, READ sistemine sahip herhangi bir Kia otomobilinin birinci sınıf bir ürün olmasını bekleriz, dolayısıyla da fiyatının el yakmasını.